Psychologische Anatomie

Hoe kan ik mijn leven veranderen? Hoe het onderbewustzijn ons tegenhoudt van permanente verandering.

Het was september 2014 toen Arel en Koen onder het genot van een dikke joint voor de zoveelste keer samen een documentaire zaten te kijken. 

Terwijl de documentaire pijnlijk uitlegde wat er allemaal mis was met de huidige maatschappij, waren Arel en Koen hevig in gesprek over hoe de wereld functioneerde en hoe verschrikkelijk het eigenlijk is dat mensen zoals wij nooit de eerlijke kans kregen die we verdienden. 

Keer op keer hadden we de afspraak met elkaar gemaakt dat we ons leven zouden gaan oppakken. Serieus verder zouden gaan met onze studie en niet meer iedere dag blowend op de bank zouden zitten, vluchtend van onze verantwoordelijkheden en een mooier leven.

Maar hoe gemotiveerd we ook de avond van te voren waren, de volgende dag voelden we ons al snel weer ongelukkig en grepen we terug naar het gedrag dat we altijd vertoonden. Zo leefden we ons leven jarenlang op de automatische piloot, zonder dat we ooit écht genoten van alles wat het leven te bieden heeft.

Keer op keer vroeger we het onszelf af;
Waarom lukt het ons toch niet om te veranderen? We zijn toch gewoon 2 jongens met een gezond verstand die de beste versie van zichzelf kunnen worden en alles uit hun leven kunnen halen? Hoe komt het dan toch dat we keer op keer hetzelfde gedrag blijven vertonen (ondanks we ontzettend graag vooruit willen in het leven)?

Waarom we continu terugvallen in onze verkeerde gedragspatronen

Diep van binnen zal je vast ook wel een aantal verkeerde gedragspatronen van jezelf herkennen. Denk aan de dingen die je vaak aan jezelf hebt geprobeerd te veranderen, maar dat je gewoon nooit gelukt is. Ondanks dat je altijd voelde dat ‘er iets niet klopte aan wat je deed en hoe je je leven leeft’.

Oftewel: denk aan het gedrag waar je je altijd aan heb gestoord, maar die je nooit hebt kunnen aanpassen.

Bijvoorbeeld: het continu uitstellen van alles, continu op je telefoon kijken, blijven opscheppen en door de mand vallen, jezelf wegcijferen voor anderen, ongezond blijven eten, zelfsabotage, de angst voor het uiten van jezelf, geen gezonde grenzen durven stellen naar anderen, altijd een droom hebben maar gewoon nooit durven beginnen, etc.

Het gaat om het gedrag dat je keer op keer blijft vertonen en waarbij je jezelf blijft afvragen:
“Waarom doe ik dit toch altijd? Waarom alweer?”

De verhaaltjes die we onszelf iedere dag vertellen

Al het (verkeerde) gedrag van een mens wordt gedreven door het mentale niveau. Dit zijn de gedachten, oftewel de verhaaltjes die iemand zichzelf continu (onbewust) blijft vertellen.

Gedachten creëren letterlijk het gedrag. Elke vorm van gedrag was eerst een gedachte.

De gedachten die iedere dag door je hoofd gaan creëren dus letterlijk jouw gedrag. En het ergste deel van dit alles? Je bent je er niet eens bewust van…

“The only thing standing between you and your goal is the bullshit story you keep telling yourself as to why cou can’t achieve it.

Jordan Belfort

Onderzoek in de laatste jaren heeft aangetoond dat ieder mens tussen de 60.000 en 70.000 gedachten per dag heeft. Veruit het grootste deel van deze gedachten, 90-95%, komt voort uit ons onderbewustzijn. Dit gedeelte is volledig in controle over onze gedachten (en dus ons gedrag). Het onderbewustzijn is een ‘enorme database’ van al onze ervaringen en patronen. Alles wat we hebben meegemaakt zitten als herinneringen opgeslagen. Het voedt onze gedachten de hele dag door, zonder dat we er bewust van zijn.

Het zijn de gedachten die ons het gevoel geven dat we iets niet kunnen, of dat we minderwaardig zijn, of dat we zullen falen wanneer we iets nieuws proberen. Het zijn de gedachten die ons gedurende de dag tegenhouden. Maar wat voedt onze gedachten? Wat is de veroorzaker van deze?

Hoe wij ons diep van binnen voelen

In één woord: emoties. Het zijn onze emoties, bewust en onbewust, die we met ons meedragen die onze gedachten beïnvloeden.

Om een simpel voorbeeld te geven:
Iemand kan morgen met zichzelf de afspraak maken dat die gezonder gaat eten, vaker gaat sporten en beter voor zijn lichaam gaat zorgen. Als gedachten die door zijn hoofd gaan maakt hij de afspraak.  Gedachten die onbewust worden beïnvloedt door de emotie onzekerheid die hij ervaart over zijn lichaam en zichzelf. Met de 5% van zijn bewuste gedachten denkt hij eraan om te gaan veranderen. Maar de volgende dag lukt het hem niet. Waarom? Omdat hij zich diep van binnen nog steeds lelijk, minderwaardig en ellendig voelt over zijn lichaam. Deze negatieve emoties blijven zijn gedachten voeden waardoor hij keer op keer blijft terugvallen in zijn oude en verkeerde gedrag. Hij kan wel denken dat hij kan veranderen, maar wanneer hij niet écht voelt dat hij kan veranderen, gebeurd er niets.

Dit is ook de reden waarom veel cursussen over mindset, zelfliefde en ‘positief denken’ nooit permanente verandering realiseren. Dit gaat simpelweg niet diep genoeg. Om verandering te kunnen realiseren moeten we voorbij ons gedrag, gedachten en emoties gaan.

Maar wat beïnvloedt dan onze emoties?

Verder de diepte in… op zoek naar de oplossing

Vaak zijn we ons diep van binnen wel bewust van bepaalde emoties die we ervaren. Van angst tot onzekerheid en van wanhoop tot frustratie. Maar we zijn er ons niet bewust van waar deze emoties vandaan komen. Hiervoor moeten we jaren terug in de tijd gaan…

Vanaf onze geboorte worden we beïnvloedt door alles wat we meemaken in onze omgeving. Dit begint al vanaf onze eerste levensjaren door hoe we thuis worden opgevoed. Later in ons leven gaan we naar school en worden we beïnvloedt door onze docenten en klasgenoten. We pikken alles op wat we zien en we worden continu beïnvloedt door alles van buitenaf. Gaandeweg in ons leven nemen we onbewust het gedrag en de meningen over van onze omgeving. Alle gebeurtenissen die we meemaken (vooral die met een hoge emotionele lading) creëren in de loop der jaren onze geloofsovertuigingen.

Een geloofsovertuiging is ‘iets’ waar jij absoluut van overtuigd bent dat het dé waarheid is. Een negatieve geloofsovertuigingen over jezelf en jouw leven is dé veroorzaker van jouw negatieve emoties.

Door ‘heftige dingen’ die je hebt meegemaakt of die andere mensen tegen je hebben gezegd ben je ooit begonnen te geloven wat wel en wat niet mogelijk is in het leven. Je bent onbewust gaan geloven dat ‘iets verkeerds’ de waarheid is. En die geloofsovertuiging beheerst je volledige onderbewustzijn (en dus jouw hele leven).

Bijvoorbeeld:
“Ik geloof dat ik niet goed genoeg ben.”
“Ik geloof dat als ik mijn school niet afmaak, dat ik dan een mislukking zal worden.”
“Ik geloof dat als ik iets voor mezelf begin dat ik dan zal falen en ontzettend veel spijt zal krijgen.”
“Ik geloof dat alle mannen niet te vertrouwen zijn.”
“Ik geloof dat ik er helemaal alleen voor sta en dat ik alles alleen moet doen.”
“Ik geloof dat ik niet speciaal ben en dat een droomleven niet voor mij is weggelegd.”

“Your beliefs become your thoughts,
your thoughts become your words,
your words become your actions,
your actions become your habits,
your values become your destiny.

Mahatma Ghandi

De kern van alles; jouw (onverwerkte) trauma’s

Trauma’s zijn gebeurtenissen uit ons verleden waaruit een hardnekkige negatieve geloofsovertuiging is ontstaan. We hebben voor onszelf een bepaald beeld van onze trauma’s gecreëerd (of deze nou klopt of niet).

Trauma’s kunnen van alles zijn. Het kunnen simpele gebeurtenissen zijn geweest, zoals gepest worden op de basisschool, of je ouders die er niet voor je zijn geweest, of iemand die jou vroeger verlaten heeft. Trauma’s kunnen ook heel extreem zijn, zoals ernstig seksueel of emotioneel misbruik, mishandeling of verwaarlozing.

Iedereen heeft verschillende trauma’s. Je kan deze zien als open wonden die nog heling nodig hebben. Trauma’s kunnen gebeurd zijn in je vroege jeugd (bijvoorbeeld voor je 10e levensjaar). Hierdoor kunnen ze al vroeg geleid hebben tot een bepaalde negatieve persoonlijkheid en slechte gedragspatronen, waardoor bepaalde delen van je leven altijd ‘dood’ zijn gebleven.

Het zijn jouw onverwerkte trauma’s die geleid hebben tot het leven waar je nu in zit.

Jouw trauma is dé veroorzaker geweest van jouw hele persoonlijkheid en jouw huidige leven. Je trauma’s tot in de kern oplossen is dé enige echte stap naar de permanente verandering van jouw leven. Het is waar alles is ontstaan, en wat altijd heeft geschreeuwd om jouw aandacht. Het wilde jou wakker maken om te leven naar wie je echt bent. Het is nu de hoogste tijd om de kern van jouw probleem voor eens en altijd op te lossen, zodat je helemaal vrij en happy kunt zijn.

Het gebied waar jouw meeste pijn en frustratie zit is het begin van de route naar het leven waar je naar op zoek bent. Om hier te kunnen komen moet je jouw oude wonden vanuit een nieuwe invalshoek gaan bekijken. 

Teruggaan naar jouw trauma’s en ontdekken wat dit met jou en jouw leven heeft gedaan voelt ontzettend zwaar. Maar je kan jouw leven niet veranderen, wanneer je niet durft te kijken naar de kern van jouw probleem.

De psychologische anatomie (hoe jouw verandering werkt):

Laten we een voorbeeld door de psychologische anatomie halen om te illustreren wat voor gevolgen een onverwerkt trauma kan hebben.

Jouw onverwerkte Trauma: stel dat je op de middelbare school 2 keer te maken hebt gehad met overspel (Jouw beiden vriendjes zijn vreemdgegaan) | of stel dat jouw vader er nooit voor jou is geweest en ook nog eens vreemd ging.

Jouw geloofsovertuiging: dit heeft je zoveel pijn gedaan dat je er (onbewust) de volgende betekenis aan hebt gegeven: “alle mannen zijn niet te vertrouwen”.  Vanaf dat moment ben je volledig gaan geloven dat alle mannen niet te vertrouwen zijn. In principe weet je (vanuit je bewustzijn – 5%) dat het niet waar is dat alle mannen niet te vertrouwen zijn, maar in dit geval is het wel de overtuiging die in jouw onderbewustzijn terecht is gekomen (die voor 95% in controle is). Jouw systeem is ervan overtuigd geraakt dat alle mannen niet te vertrouwen zijn.

Jouw emoties: ieder mens snakt naar liefde, jij ook. Maar jij krijgt dit maar niet voor elkaar, omdat je (zonder dat je het doorhebt) gelooft dat mannen toch niet te vertrouwen zijn. Hierdoor voel je je iedere dag machteloos, (seksueel) gefrustreerd, verdrietig en minderwaardig. Je hebt het gevoel alsof er iets belangrijks mist in jouw leven.

Jouw gedachten: diep in je ziel geloof jij dat alle mannen niet te vertrouwen zijn. Het menselijke brein ziet wat ze wilt zien, dus in dit geval valideer jij constant dat jouw geloofsovertuiging klopt. Als voorbeeld: het maakt niet uit wat je doet, overal krijg je de bevestiging dat mannen niet te vertrouwen zijn. Je ziet mensen vreemdgaan bij je vriendinnen, je ziet het op TV, je hoort het in gesprekken, etc. Overal zie jij alleen ‘het slechte’ als het gaat om mannen. Zelfs wanneer je mensen wel gelukkig in liefde met elkaar ziet, dan ben jij er alsnog van overtuigd dat dit toch ooit stuk zal lopen. “Echte liefde bestaat niet” zeg je constant tegen jezelf (dit is één van de 60.000-70.000 gedachten die je dagelijks hebt). Nogmaals: jouw brein ziet alleen wat het wilt zien. Je hebt hierdoor op dagelijkse basis negatieve gedachten en je vertelt jezelf continu hetzelfde verkeerde verhaaltje.

Jouw gedrag: door de negatieve verhaaltjes die je jezelf continu verteld, vind je het niet waard om een man te ontmoeten. Je gedraagt je vreemd bij mannen en je zorgt er constant voor dat je nog minder kans maakt op hetgeen waar je eigenlijk zwaar behoefte aan hebt: échte onvoorwaardelijke en intieme liefde. Je praat negatief over mannen en relaties, maar zit vervolgens bij een vriendin met pijn in je hart te vertellen dat je niet begrijpt waarom mannen je nooit zien staan. Je denkt dat jij een pechvogel bent.

Jouw huidige leven/jouw huidige situatie: jouw diep ingewortelde geloofsovertuiging heeft ervoor gezorgd dat je verder in je leven nooit het geweldige gevoel van pure liefde hebt ervaren. Je hebt nooit echte liefde gevoeld en nooit een mooie partner aangetrokken die echt stapelgek op jou is. En dit alles omdat jij nooit een man in je leven hebt toegelaten. Eindstand: je eindigt alleen, verbitterd en ongelukkig. En onthoud: dit hele resultaat van je leven komt puur door een verkeerde betekenis die je vroeger in je jeugd hebt gegeven aan iets ‘kleins’. Je mist je leven lang echte liefde en blijft ongelukkig, omdat jij gelooft dat alle mannen niet te vertrouwen zijn.

Misschien komen er nu zelf al wel bepaalde verhaaltjes of geloofsovertuigingen bij jou omhoog. Wees hier niet bang voor, dit is juist goed. Hoe bewuster jij je wordt van alles wat er door je heengaat, hoe makkelijker het is om jezelf verder te ontdekken en dieper te kunnen gaan.

“Healing trauma involves tears. The tears release our pain.
The tears are part of our recovery. My friend, please let your tears flow.

Dana Arcuri

Het juiste moment komt nooit

Wanneer jij het besluit maakt om te veranderen en een actie probeert te zetten, dan kickt je hele zenuwsysteem in de vecht-of-vlucht modus. Al jouw oude gewoontes en natuurlijke reacties die je jezelf hebt aangeleerd, zullen tegen de verandering vechten. Je onderbewustzijn en al haar geloofsovertuigingen, emoties, gedachten en gedrag zullen je proberen tegen te houden. Zonder dat je het doorhebt blijft jouw oude systeem zich afzetten tegen de allerbelangrijkste beslissing van je leven: jouw leven veranderen.

De grootste barrière waar jij doorheen moet gaan ben jijzelf. Omdat je al die jaren op dezelfde manier hebt geleefd ben je niets anders gewend en zal je lichaam alles doen om je te saboteren.

De grootste uitdaging in het leven is dan ook de uitdaging aangaan van jouw innerlijke reis. Jouw eigen avontuur en de zoektocht naar jezelf. Om dit vervolgens laag voor laag te ontleden. Totdat alle patronen die jou door de jaren hebben gevormd beginnen te veranderen. Weet dat je niet geboren bent met de geloofsovertuigingen die jou momenteel tegenhouden. Jij hebt al die gedragspatronen en gedachten aangeleerd door wat je met de tijd hebt meegemaakt. Zo kan je deze patronen ook weer afleren, waarna je zal ontdekken hoe prachtig het leven kan zijn. Nadat je hier doorheen bent geweest kom je in een situatie terecht waarin je eindelijk de beste versie van jezelf kan worden en jouw leven kunt leven zoals jij dat wilt!

En dat is precies wat je in de eerste fase van de RedPill’s Hero’s Journey gaat doen. Je neemt een diepe duik in jouw verleden en ontdekt wie jij diep van binnen bent. Je gaat alle obstakels en patronen identificeren die jou tegenhouden en deze omzetten in kracht.

Are you ready to take the RedPill?

 

Geloofsovertuigingen – Houd jij jezelf onbewust tegen?

Vanaf onze geboorte worden we beïnvloedt door alles wat we meemaken in onze omgeving. Dit begint al vanaf onze eerste levensjaren door hoe we thuis...