EmotiesBreed
koen verweij

koen verweij

Negatieve gedachten? Dit is hoe je ermee omgaat!

Je emoties zijn verbonden met alles wat je doet. Emoties zijn de drijvende kracht achter jouw gedachten. Emoties kunnen erg confronterend en pijnlijk zijn. Vast blijven zitten in een negatieve emotie kan uiteindelijk leiden tot het punt waarop de emotie(s) jouw leven beheersen. Dit wordt een depressie genoemd.


Wanneer je uit emotie handelt, maak je al snel een beslissing waar je later spijt van kunt krijgen. Denk maar eens terug aan die ruzie met die ene vriend of vriendin waarvan je later dacht: “fuck waarom heb ik dit gezegd?”

De reden: omdat er een bepaalde habit-trigger in jou is afgegaan!

Emoties als wrok, boosheid, pijn, schaamte, frustratie, onmacht of ergernis kunnen makkelijk tevoorschijn komen wanneer bepaalde triggers in je afgaan. En zonder dat je het doorhebt, is je mood in 1 klap veranderd en ben je van ‘vrolijk’ naar ‘chagrijnig’ gegaan.


En zo kom je weer in die vicieuze cirkel terecht: de ene negatieve gedachte leidt weer tot de volgende, en voor je het weet is die o zo leuke dag opeens in een frustrerende dag omgeslagen.

Met de tijd groeien deze triggers als onkruid in je brein. Deze conditioneert je vervolgens met negatieve emoties die langzaam je complete denkwijze (gedachten) beginnen te beheersen.

Wat je hier tegen kan doen

Er zijn veel verschillende manieren om te leren gaan met negatieve emoties en gedachten. Hieronder worden er slechts een aantal genoemd. Probeer voor jezelf te kijken welke manieren jou schikken. Of bedenk jouw eigen manier om meer bewustzijn te genereren. Waar word jij rustig van? Waar kalmeer je van? Op wat voor manier merk je dat je jouw emoties verwerkt?

Reageer niet direct

Vooral niet wanneer je merkt dat er emotionele triggers in je af gaan. Wanneer je direct reageert gebeurd dit vanuit jouw menselijke overlevingsinstinct: je voelt je bedreigd, en je brein maakt de beslissing om te vechten of vluchten. Of je gaat vol de confrontatie aan (vechten) of je duikt direct in je slachtofferrol en ontwijkt alle confrontatie (vluchten).

Reageren en met emoties omgaan is een keuze, oftewel: een habit. Uiteindelijk bepaalt maar 1 iemand hoe jij zult reageren: JIJ! Vraag jezelf eens af: controleer jij jouw emoties? Of controleren jouw emoties jou? Adem in, adem uit… tel tot 10 (cliché, we weten het, maar het werkt!)

Ontwijk het doemdenken

Probeer gedachten als “had ik maar”, “ik moest niet”, “ik moet” en “ik had niet” te vermijden. Alles wat volgt na deze woorden zijn slechts verwijten naar jezelf waardoor je blijft hangen in het verleden. Wanneer shit gebeurd is, dan is het gebeurd. Eindeloos erover piekeren zal de situatie niet gaan veranderen. Woorden die je wel kunt gebruiken: “dit is gebeurd door” (analyse) , “omdat ik” (conclusie) en “de volgende keer zal ik” (leren & verbeteren).

Wees je bewust van je gedachten

Ontwijk vicieuze negatieve gedachten, herken wanneer er negatieve gedachten in je omhoog komen en richt je aandacht (lees: je brein) op iets anders. Al is het een onzinnige gedachte, alles is beter dan vast te blijven zitten in een negatieve gedachte! Laat niet eindeloos een verkeerde situatie of gedachte in je hoofd spoken. Breek los van dat negatieve denken!

Ontdek de 'waarom' achter je emoties

Dus niet: “ja omdat hij dit en dat zei”, maar de ‘waarom’ daarachter. De emotie welke je op dat moment ervaart heeft een reden. Wat is de achterliggende reden van die emotie? Waarom ging die trigger direct af? Wat is de oorsprong van die trigger? Wanneer heb je die trigger jezelf aangeleerd? Waar is het ontstaan?

Verander de manier waarop je denkt over situaties

Als je de oorzaak van je emoties hebt ontdekt, denk dan na over de gedachten achter de emoties. Het gebeurd vaak dat we in ons brein ‘hele-andere-niet-kloppende-betekenissen’ geven aan situaties. Stel jezelf de volgende vragen: Is dit de waarheid? Is het echt op deze manier gebeurd? Is het logisch? Maakt het nog uit? Bedoelde de ander het slecht?

Pas je verwachtingen aan

Wat verwacht je van jezelf? Wat verwacht je van anderen? Zijn deze verwachtingen realistisch? Eis je niet te veel van jezelf? Eis je niet te veel van anderen? Verwacht je iets van iemand die eigenlijk niet zo in elkaar steekt? Als je verwachtingen te hoog zijn, is de kans groot dat je teleurgesteld wordt. Verander daarom jouw verwachtingen en leg de lat wat lager.

Train je mind om sterker te zijn dan je emoties, anders verlies je de strijd iedere keer.

Psstt… en als de lat te hoog ligt kun je er nog altijd onder door lopen 🙂

deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on linkedin
LinkedIn

anderen bekeken ook...