Blogiris3
Iris Leeuwen

Iris Leeuwen

6 tips om beter om te gaan met negatieve meningen op jouw dromen

“Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg” is hier in Nederland al jaren een standaard gezegde. Als je volgens de maatschappij niet “normaal” bent, ben je al snel het zwarte schaap in de familie, of die ene rare persoon die het altijd anders doet dan de rest. Helaas zien mensen niet altijd jouw unieke manier van leven en denken.

Dit soort mensen kunnen soms erg negatief reageren op waar jij mee bezig bent in jouw leven, wat jouw doelen en dromen zijn en de manier waarop je denkt en leeft. Dit zijn vaak mensen die zelf ook ooit dromen hadden, maar die door de jaren heen stuk zijn geslagen op de realiteit. Zoals zij het dan zouden verwoorden. De realiteit is dat de meesten ook nooit echt die stap durven te nemen. De stap om wel achter je doelen aan te gaan, om wel dat ultieme leven te creeren waar je stiekem diep van binnen al jaren van droomt. Nee, deze mensen hebben zelf genoegen genomen met een standaard leven en vinden daardoor mensen zoals jij en ik vreemd.

Deze mensen zijn geen onbekenden, maar kunnen ook juist mensen zijn die belangrijk zijn voor je en dichtbij je staan. Het kan dan soms best hard aankomen wanneer zij kritiek uiten op jouw doelen waar jij zo enthousiast van wordt. Want het is naturlijk fijner wanneer je omgeving je dromen juist toejuicht inplaats van afkraakt.

Zodra ik naar een verjaardag ga weet ik dat mij dit ook weer zal overkomen.

Zelf ben ik bijvoorbeeld gek op reizen, en in deze tijd dat we niet tot weinig kunnen reizen ben ik veel bestemmingen aan het uitzoeken waar ik graag heen zou willen. Als ik mensen dan met vol enthousiasme vertel dat ik bijvoorbeeld naar Ijsland wil zie ik ze alweer kijken alsof ik raar ben en naar Mars wil vliegen.

Daar sta je dan, je hebt zulke mooie dromen en je wilde ze zo graag delen met de mensen die dichtbij je staan, en je hoopte zo erg dat ze zouden zeggen: “Wauw wat gaaf zeg!” Maar je kreeg een totaal tegenovergestelde reactie.

In het begin vond ik dit heel erg lastig en kon ik er niet zo goed mee omgaan. Ik snapte maar niet waarom ik altijd commentaar kreeg op mijn dromen. Er zijn vast meer mensen die soortgelijke situaties mee hebben gemaakt, of meemaken. Ik wil jullie graag wat tips meegeven om hier mee om te gaan.

1. Oudere generaties

Vaak zijn het de oudere generaties die ons niet snappen, dus de generatie van onze oma’s, opa’s en ouders. Zij zijn nog de traditionele manier van leven gewend, zij zullen dan (bijna) nooit jouw manier van denken begrijpen. Probeer dit in je acherhoofd te houden. Deze generaties groeide op in een tijd waarin er nog weinig zekerheid was, het krijgen van een goede baan en een huis werden als een weldadige prestatie beschouwd. Tegenwoordig leven we in een wereld waarin nagenoeg iedereen in Europa voorzien is van alle levensbehoeften. Die nieuwe generaties zoals wij zijn simpelweg op zoek naar méér dan alleen een baan en een huis. Wij zien het leven en de wereld anders dan de oudere generaties voor ons.

2. Invloed van je omgeving

Laat je niet beinvloeden door je omgeving, als jij graag een wereldreis wilt maken moet je dat ook vooral doen. Als jij graag wilt ontdekken welk werk jij echt leuk vindt, ondanks dat je een totaal andere opleiding hebt gedaan, doe het! Laat je niet stoppen door je omgeving. Want het is toch hartstikke zonde als jij je dromen moet opgeven omdat een aantal mensen niet dezelfde visie als jou delen. Het is jouw leven, jij mag jouw eigen keuzes maken. Wat andere mensen er ook van denken, leef!

3. Hou je dromen vast

Schrijf je dromen in een boekje op of zet het in je telefoon. Wanneer je een down moment hebt, lees deze dan hardop aan jezelf voor en probeer je in te denken hoe het voelt als je deze dromen zult behalen. Dit gevoel is zo heerlijk dat je echt wilt doorgaan met het behalen van deze dromen.

4. What doesn’t kill you…

Alle kritiek, alle commentaar, al het gelach. Zie het niet als iets waardoor jij verkeerd bent en dat je moet opgeven. Zie dit juist als een persoonlijk leerdoel, zie het als iets waar je van kan leren en waar je wijzer van zal worden. Wanneer je door gaat met het achterna rennen van jouw doelen en je door niks en niemand laat stoppen wordt jij alleen maar sterker!

5. Loslaten

Hoe moeilijk het ook is om te zeggen, het zou een leugen zijn als ik het niet zou doen. Veel mensen zullen simpelweg nooit begrijpen wat er nou daadwerkelijk in jouw omgaat en waar jij van droomt. Dit is ook niet erg, zij zijn jou tenslotte niet. Zolang jij maar precies begrijpt waar je mee bezig bent. Probeer daarom alle meningen van anderen op een gegeven moment los te laten deze. Hoe moeilijk dit misschien ook klinkt, er is geen andere weg. Je kan niet iedereen tevreden stellen in je leven. Jouw dromen zijn jouw dromen. Er zal altijd wel iemand zijn die het er niet mee eens is. So be it! Dus doe vooral waar jij je goed bij voelt.

6. Het is jouw leven

Onthoud dit heel goed: jij hebt van niemand toestemming nodig over hoe jij je leven leeft, wat jij wilt en hoe jij denkt. Je bent niet egoistisch als jij je eigen ding doet, jij wilt gelukkig zijn, dit is juist iets goeds. Iets waar jij trots op mag zijn!

En geloof mij, er zijn ook genoeg mensen te vinden die jouw dromen net zo geweldig vinden als jou! Als je zo’n iemand hebt in jouw omgeving, praat er dan met hem/haar over. Misschien lopen jullie wel tegen dezelfde problemen op en kunnen jullie elkaar hierin steunen en motiveren.

Als laatste, ga vooral door met je dromen. Laat niemand jou tegenhouden! Jij kunt het en je gaat het halen!

deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on linkedin
LinkedIn

anderen bekeken ook...