VoldoeningBreed
koen verweij

koen verweij

Hoe vind je voldoening in het leven?⁠

Vanaf jongs af aan wordt je verteld dat je een opleiding moet kiezen die bij je past. Een baan moet nemen die je leuk vindt en in het weekend moet doen waar je zin in hebt. Want het weekend, dat zijn de momenten waarop je kan genieten en van het leven.

Even serieus… het grootste deel van je leven werk je dus 5 dagen per week, en ‘mag’ je 2 dagen per week genieten. Dat betekent dat je tegen de tijd je met pensioen mag 13.050 dagen van jouw leven hebt gewerkt en 5.200 dagen van jouw leven hebt kunnen genieten…

Vind je het gek dat mensen zelden voldoening vinden in het leven en vaak het gevoel hebben dat er ‘iets’ mist? Niet echt hé?

Voldoening heeft ook niets te maken met de opleiding of baan die je kiest. Voldoening haal je niet uit iets externs, voldoening vindt je in jezelf.

Voldoening gaat om jezelf en hoe jij in het leven staat en naar jezelf kijkt.⁠

Daarom 4 tips voor het vinden van meer voldoening!⁠

1. Ontdek wie jij diep van binnen écht bent⁠

Waar sta jij voor? Wat voel jij van binnen? Wat zijn jouw en ambities dromen? Wat zijn jouw wensen?⁠

Kijk hierbij verder dan jouw geloofsovertuigingen over wat jij denkt dat wel en niet mogelijk is voor jou. Want wie zegt dat dat onmogelijk is? De enige beperkingen in het leven zijn de beperkingen die jij jezelf oplegt!⁠

Pas wanneer jij weet wie jij écht diep van binnen bent, weet je welk pad jij in het leven moet bewandelen om voldoening te vinden. Anders volg je slechts dat wat je van jongs af aan hebt meegekregen. En dat is niet de weg die leidt naar voldoening.⁠

Ow, en denk buiten de maatschappelijke hokjes. Er is namelijk een reden dat een groot deel van de maatschappij niet écht gelukkig is en geen dagelijkse voldoening ervaart.⁠

2. Accepteer jouw ‘echte ik’⁠

Wie jij bent, is wie jij bent, en daar is niets mis mee. Nog een keer: daar is he-le-maal niks mis mee!⁠

De reden dat we onszelf niet accepteren voor we zijn is omdat er ooit iemand in ons leven heeft gezegd dat we niet “goed genoeg zijn”, we het “niet waard zijn” en dat wie we zijn “verkeerd is”.⁠

Misschien was dat in die persoon de ogen wel de waarheid op dat moment. Maar de échte waarheid is dat meningen en tekortkomingen subjectief zijn. Het is maar net hoe die persoon iets bekijkt. Wat voor de één een tekortkoming is, is voor de ander een zegen.⁠

Accepteer niet dat dat wat zij tegen jou hebben gezegd de waarheid is. Diep van binnen weet jij namelijk zelf wat de waarheid is. Diep van binnen weet jij zelf wat jij waard bent! En dat is niet wat zij gezegd hebben, want jij bent veel meer waard! Laat niemand jou ooit vertellen dat jij minder waard bent!

3. Accepteer dat verandering onvermijdelijk is

In het leven leer je, groei je en komen er nieuwe kansen en mogelijkheden voorbij. Je raakt nieuwe levels, verandert van perspectieven, ontwikkelt nieuwe (gezonde) geloofsovertuigingen en je dromen en doelen worden groter.

Helaas zijn we van nature bang voor verandering en doen we er alles aan om het te vermijden. We haten verandering, het is niet veilig en comfortabel. Onze oerinstincten kicken in omdat we bang zijn voor het onbekende, we hebben het gevoel dat we er niet goed genoeg op zijn voorbereidt en we de controle zullen verlies.

De kern van angst voor verandering is dat we bang zijn om de controle te verliezen. Want we willen niets liever dan volledig in controle zijn over ons leven.

We haten verandering. Maar laten we real zijn: we veranderen allemaal, continu. De wereld verandert, de tijden veranderen en de omstandigheden veranderen.

Weigeren om mee te gaan in verandering is het ontkennen van de realiteit.

Wat the fack heeft dit te maken met het vinden voldoening?

Het ding met voldoening is dat het het gevoel is van het bereiken van jouw dromen, doelen en ambities. Het gevoel dat je dagelijks ervaart bij het najagen van deze dingen. Maar zoals gezegd verander je. Vasthouden aan oude doelen en denken dat het bereiken daarvan jou gelukkig gaat zal maken is simpel een illusie.

Je ontwikkelt je constant en je kan geen voldoening vinden met het behalen van doelen die je eigenlijk al lang niet meer wilt. Alsof je de doelen van iemand anders probeert te behalen. Het werkt simpelweg niet. Laat je niet tegenhouden door jouw ‘oude ik’, omarm je nieuwe persoonlijkheid en levenspad.

4. Geniet van de reis⁠

We blijven vaak hangen bij het idee dat wanneer we dat ene hebben we dan gelukkig zijn. Maar het is de reis die voldoening moet geven. Niet die ene auto, of een kindje, je perfecte partner of wat dan ook. Dit zijn tijdelijke momenten van geluk. Want die auto, daar ben je na een maand alweer aan gewend en raak je vanzelf weer op uitgekeken. Die perfecte partner blijkt opeens niet zo perfect te zijn en voor je het weet ben je weer vrijgezel. Niet echt goeie doelen om na te streven toch?

Voldoening is persoonlijk, voldoening bevindt zich in jezelf, in wie jij bent en wie jij wilt worden. Voldoening is het omarmen van jezelf en het leven dat je leeft. Wetende dat je zal groeien, iedere dag een stapje beter wordt en steeds dichterbij je dromen komt.

Je leeft iedere dag, en niet pas die ene dag dat jij bereikt wat jij wilde!

Just embrace the struggle and enjoy the journey!

deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on linkedin
LinkedIn

anderen bekeken ook...