GeloofsovertuigingBreed
koen verweij

koen verweij

Geloofsovertuigingen - Houd jij jezelf onbewust tegen?

Vanaf onze geboorte worden we beïnvloed door iedereen om ons heen. Dit begint bij onze ouders/verzorgers en familie. Later in ons leven gaan we naar school en worden we beïnvloed door onze docenten en klasgenoten. En zo gaat ons leven verder waarin er altijd vanuit buitenaf een bepaalde onbewuste invloed plaatsvindt. Gaandeweg in ons leven nemen we onbewust gedrag en meningen over van onze omgeving.

Al deze ervaringen en herinneringen vormen in de loop der jaren geloofsovertuigingen. Een geloofsovertuiging is iets wat jij ergens gedurende jouw leven bent gaan geloven. Jij bent overtuigd geraakt dat dat wat jij gelooft waarheid is. Dit kan een geloof over het leven zijn, over jouw capaciteiten, over de wereld of wat dan ook.

Maar, het woord zegt het al: wij geloven iets. Het is géén feit

Neem bijvoorbeeld de beschrijving van een geloofsovertuiging op wikipedia: ‘het zekere weten zonder waarneming’. Anders gezegd: dat wat we geloven is simpelweg niet bewezen, wie zegt dan dat het waar is? Niemand!

Verkeerde geloofsovertuigingen hebben een directe invloed op ons dagelijkse leven. We baseren onze keuzes, acties en meningen op deze geloofsovertuigingen. Wanneer jij bijvoorbeeld gelooft dat jij niet beter kan dan wat je nu doet, dan zal je natuurlijk ook geen stappen zetten om beter te kunnen. Op deze manier houden we onszelf onbewust klein.

Voorbeelden van geloofsovertuigingen

➡️ “Als ik mij kwetsbaar opstel, wordt mij pijn gedaan.”
➡️ “Ik heb geen controle over wat er met mij gebeurd.”
➡️ “Er gebeurt toch nooit iets goeds in mijn leven.”
➡️ “Het leven is kut, en dan ga je dood.”
➡️ “Ik sta er alleen voor in het leven”
➡️ “Als ik mijn echte ‘ik’ laat zien zullen mensen mij niet accepteren.”
➡️ “Mannen/vrouwen zijn niet te vertrouwen.”
➡️ “Ik verdien alle slechte dingen die mij overkomen.”
➡️ “Om zekerheid te hebben in het leven moet ik het klein en op safe spelen.”

Het sluipende gevaar

En zo zijn er eigenlijk nog wel tientallen bekende voorbeelden te noemen. Het probleem van deze geloofsovertuigingen is, is dat we onszelf buitenspel zetten nog voordat de wedstrijd überhaupt is begonnen. Als voorbeeld: voordat een relatie is begonnen, hebben we al het geloof dat de partner niet te vertrouwen is. Wat voor invloed zal dit hebben op de relatie?

Het sluipende gevaar van door het leven gaan zonder bewust te zijn van onze geloofsovertuigingen is dat we onze eigen bril hebben gecreëerd waar we door naar het leven kijken. Het gevolg hiervan is dat wij ons laten leiden door onze geloofsovertuigingen zonder dat we het zelf doorhebben. Onze geloofsovertuigingen zijn in controle over hoe wij naar bepaalde dingen kijken en wat wij denken.

Onze geloofsovertuigingen zijn in controle over hoe wij naar bepaalde dingen kijken en wat wij denken.

Onze geloofsovertuigingen vertellen ons wat wij moeten zien, hoe wij iets moeten ervaren en hoe we ergens op moeten reageren. Wanneer wij ons bewust zijn van onze geloofsovertuigingen zijn wij in staat om objectief naar onszelf te kijken, naar het leven te kijken en naar alles wat er om ons heen gebeurd. We hebben een helder beeld, kijken niet door een gekleurde bril en we zien het grotere plaatje. We zijn ons bewust van onze eigen beperkingen en nemen dit mee in onze overweging.

Hoe verander je geloofsovertuigingen?

Probeer bewust te zijn van jouw geloofsovertuigingen. Hoe bewuster jij hiervan bent en hoe meer jij in staat bent om hier objectief naar te kijken, hoe eerder jij betere resultaten zult behalen in jouw leven. Simpelweg omdat je verder durft te kijken dan je geloofsovertuigingen.

Om je te alvast een stapje de goede richting op te helpen met het vormen van meer bewustzijn over jouw geloofsovertuigingen.

Lees de volgende vragen rustig door, en laat het door je hoofd gaan. Denk er eens over na. Schrijf eventueel dingen op die bij je omhoog komen.

Welke geloofsovertuigingen heb jij over jezelf?
Waarom jij gelooft wat jij gelooft?
Waar zouden jouw geloofsovertuigingen vandaan kunnen komen?
Heb jij jouw geloofsovertuigingen bewust gekozen?
Of heb jij jouw geloofsovertuigingen overgenomen van jouw omgeving?

Brengen jouw geloofsovertuigingen jou verder in het leven? Zorgen ze ervoor dat je kan groeien?
Of houden ze jou eigenlijk tegen?

Geven jouw geloofsovertuigingen jou een geweldig en groots leven?
Of zorgen ze ervoor dat jij blijft zitten in jouw comfortabele en standaard riedeltje?

Brengen jouw geloofsovertuigingen jou dichter bij jouw doelen?
Of houden ze jou in jouw eigen zelf gecreëerde mentale en emotionele gevangenis?

Heb jij de controle over jouw geloofsovertuigingen?
Of hebben jouw geloofsovertuigingen controle over jou?

Meer handige tips? Check onze Instagram!

deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on linkedin
LinkedIn

anderen bekeken ook...