Bloghartconnectie
koen verweij

koen verweij

De verbinding met jouw hart & leven naar jouw levensdoel…

Het hart, het belangrijkste orgaan wat we in ons lichaam hebben.

Het pompt bloed door ons lichaam, heeft gevoel, emoties, maar vooral: het kan ons fysiek en mentaal breken wanneer we de gevoelens van het hart te lang negeren.

De connectie met ons hart is de belangrijkste verbinding die wij mensen hebben in het leven. Het is een onmisbare schakel bij emoties, gedachten, geloofsovertuigingen en dus bij het ervaren van oprecht geluk en voldoening in het leven.

Toch kiezen veel mensen ervoor om het hart, en dus onszelf, op de laatste plek te zetten. Hierdoor raken wij als mens uit balans en maken we de weg vrij voor onnodige negatieve emoties, pijn en angst.

Een aantal voorbeelden die erop duiden dat je te weinig aandacht aan de verbinding met je hart besteedt:

  • Je vindt het moeilijk om in het ‘nu’ te leven en hiervan te genieten en zit in je gedachten vaak bij het verleden/toekomst.
  • Je hebt het gevoel dat je in bepaalde gebieden vastzit in het leven, en je hebt geen idee hoe je dit kan oplossen.
  • Je houdt jezelf constant druk en bent altijd op zoek naar afleiding.
  • Naar de buitenwereld doe je alsof je alles voor elkaar hebt, maar van binnen voelt het alsof je leven uit elkaar valt.
  • Je bent moe van het constante rennen en hebt moeite om positief te blijven.
  • Je lichaam/hersenen geven tekenen van stress.
  • Diep van binnen voel je dat er ‘iets niet klopt’, maar je hebt moeite om de vinger op de juiste plek te leggen of bent bang dit voor jezelf toe te geven.

Wanneer we vastzitten in de cyclus van onze geloofsovertuigingen zijn we van nature geneigd om ongezond met onszelf om te gaan. Geblinddoekt door angst en twijfel worden we inadequaat om onze oneindige potentie in te zien.

Daarom 4 tips om een betere verbinding met jouw hart te krijgen:

Meditatie

Deze kan geen verassing zijn. Wanneer we mediteren komen we in het ‘nu’, negeren we het negatieve innerlijke stemmetje in ons hoofd wat normaal de hele dag door gaat. Tijdens het mediteren ervaar je een positieve en rustige vibe, je neemt de tijd te luisteren naar je lichaam en je hart. Beginnen met mediteren kan lastig zijn, we adviseren je daarom ook om verschillende manieren van mediteren te proberen om te ontdekken wat voor jou werkt.

Wat is mediteren precies?

Meditatie is een techniek voor het tot rust brengen van je mind. Het bereiken van een staat van bewustzijn (Alfa / Theta) welke volledig anders is dan de staat waarin onze hersenen de hele dag functioneren (Beta). Die hyperactieve drukke focus staat zeg maar. Het is het doorgronden van diepere niveau’s in jezelf om meer bewustzijn en rust te creeren.⁠

Concreet: het tot rust brengen van jouw drukke hoofd, het verwerken van jouw dagelijkse shit en het ontladen van de actieve modus waar wij de hele dag in rondrennen. (die eindeloze gedachtes: “Ow ik moet nog, en daarna, en ik moet niet vergeten dat, etc.)⁠

Waar begin je?

Door het simpelweg gewoon te doen. Ga op de bank of stoel zitten, pak je oortjes/koptelefoon, en doe het gewoon. Op Youtube vindt je eindeloos veel meditaties die je erbij helpen, zoek maar eens op ‘guided meditation’.⁠ Je hebt meditaties met begeleidde spraak, begeleidende muziek, of beiden. Het is maar net wat jij fijn vindt!

Of probeer het eens met een app als Headspace. Deze app heeft een gratis startcursus van 10 lessen waarin je de basis van mediteren leert!.

Liever Nederlands? Check de app Meditation Moments

Loslaten wat je niet kan veranderen

Okee, het is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar eenmaal gedaan zal je direct het verschil merken! Alsof er een last van je schouders afvalt! Wanneer we, met de beste intenties, mensen of situaties proberen te controleren gaan we letterlijk tegen de stroming in.

Je kan andere mensen simpelweg niet controleren, uiteindelijk maken zij hun eigen keuzes. Het bespaart je hart een hoop energie en stress wanneer je het controleren van andere mensen loslaat.

Jij hebt alleen maar controle over jezelf, hoe jij jouw leven leidt en hoe jij in het leven staat. Maak gebruik van deze controle door het beste uit jouw leven te halen!

Leef je Levensdoel

Van alle dingen die je kan doen om dichter bij je hart te komen, is dit degene die de meeste mensen negeren. Omdat deze voor sommige simpelweg te overweldigend en onmogelijk lijkt. Want een leven naar jouw levensdoel kan inhouden dat je je baan moet opzeggen, een andere carrière achterna gaat of afscheid moet nemen van dingen uit jouw huidige leven die je ego liever niet wilt. 

Waar het uiteindelijk voor jou omgaat is om te bepalen of wat jij doet in lijn is met jouw hart en levensdoel. En als dat niet zo is, onderzoek voor jezelf op wat voor manieren jij hier verbetering in kan brengen.

Breek los van jouw verleden

De meeste pijn en angst die we op dagelijkse basis ervaren komt voort uit negatieve emoties uit het verleden. Deze emoties zijn vaak de aandrijfkracht voor het maken van onze keuzes en het zetten van bepaalde acties. Op deze manier blijven we constant in dezelfde routine zitten, een negatieve vicieuze cirkel, oftewel een selffulfilling prophecy.

Hoe breek je los van je verleden? Door er met de kennis en ervaringen van nu naar te kijken. Wat zijn de ervaringen, herinneringen en trauma’s uit het verleden die deze negatieve emoties opwekken? Want, positief denken en loslaten werken. Maar uiteindelijk moet je naar de kern van het probleem gaan en voor jezelf ontdekken wat jouw gevoel je diep van binnen probeert te vertellen.

Pas dan ben je in staat om definitief af te komen van ‘dat gevoel’. Pas dan ben je in staat om volledig in verbinding met jouw hart en ziel te leven, wanneer je hebt afgerekend met alle negatieve gevoelens uit het verleden en een heldere visie hebt voor jouw toekomst!

En dat is iets, wat alleen jij zelf kan doen!

Dit noemen wij het nemen van de ‘rode pil’ en kiezen voor de keiharde waarheid, om voor eens en voor altijd af te rekenen met dat nare gevoel van binnen!

deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on linkedin
LinkedIn

anderen bekeken ook...