ZelfsabotageDesktop
koen verweij

koen verweij

10 manieren waarop jij jezelf tegenhoudt van persoonlijke groei!

Ben jij klaar voor het volgende niveau?

Bereid je dan maar alvast voor, want het grootste obstakel in het leven zijn wij vaak zelf. Alleen hebben we dit niet altijd door en houden we onszelf onbewust tegen van het groeien naar het volgende niveau. Door de jaren zijn bepaalde handelingen en situaties zo vast komen te zitten in ons systeem dat we het niet eens doorhebben dat dat ons tegenhoudt.

Soms heb je daarom even een harde reality check nodig om over te gaan tot actie. Het is simpelweg de realiteit. En die realiteit is iets wat je niet kan ontkennen. Of de realiteit nou kut of goed is.

De realiteit = de realiteit. Facking deal with it

Positief punt: de realiteit van vandaag is niet de realiteit van morgen. En dit is waar jij jouw progressie kan boeken. Accepteer de realiteit en omarm die realiteit zodat je van daaruit verder kan gaan.

De realiteit is dat er genoeg factoren in het leven zijn die jou kunnen tegenhouden van het bereiken van het volgende niveau in jouw leven. Dingen die ervoor zorgen dat je je doel nét mist, of zelfs he-le-maal.

Omdat het moeilijk kan zijn om te ontdekken op wat voor manieren je jezelf tegenhoudt helpen we jou graag een handje met het ontdekken!

Nogmaals, de realiteit is de realiteit. Accepteer het. Bekijk voor jezelf welke van de 10 manier voor jou gelden. Wees open-minded, zet je facking ego aan de kant en wees compleet eerlijk naar jezelf.

1. Je maakt je druk om wat anderen over jou denken

Één van de meest voorkomende manieren waarop we onszelf tegenhouden is omdat we bang zijn wat andere mensen misschien van ons gaan vinden. We kennen dit allemaal, moeite hebben om bepaalde stappen te nemen of een bepaald pad te volgen omdat je bang bent wat je vrienden en familie ervan zullen vinden.

Misschien heb je wel vrienden die je voor gek verklaren

Of heb je de angst dat ze je misschien zelfs de rug toe keren omdat je de ‘ongeschreven wetten’ van de je vriendengroep breekt. En dus doe je het maar niet, en kies voor anderen in plaats van jezelf. En dat is het moment waarop je dromen en ambities voor je ogen verdwijnen.

De keiharde waarheid:

Er zullen altijd mensen zijn die je niet zullen ondersteunen in de keuze die je maakt. Of dat ze jouw ambities en doelen voor onmogelijk houden. Maar dat is niet aan hun om te zeggen, en het is niet aan jou om daar naar te luisteren.

Jij bent in staat om te doen wat jij gelooft dat jij kan doen. Jij moet doen wat voor jou goed voelt, ongeacht hoe anderen daarover zullen denken. Fack hun, dit is jouw leven!

2. Je bent comfortabel geworden met het oncomfortabele

Normaal zouden we zeggen dat het oncomfortabele goed is, het zetten van stappen uit de comfortzone is één van de beste manieren om snel en veel progressie te boeken. Maar er is een uitzondering. En dat is wanneer we comfortabel zijn geworden met het oncomfortabele.

We hebben dát geaccepteerd wat we eigenlijk niet willen. We hebben bepaalde principes aan de kant gezet en zijn comfortabel geworden met die situatie. Of het een claimerige vriend is, een destructieve relatie, hersendodend werk wat je al jaren doet of wat dan ook.

Je hebt iets in jouw leven geaccepteerd, wat je eigenlijk nooit had willen accepteren. En vervolgens ben je daarmee comfortabel geworden. Die ene rotsituatie, destructieve relatie of kutbaan is in de jaren later nog steeds even facked up. Het enige wat veranderd is is onze houding en mind.

3. Je hebt een gebrek aan discipline

Tuurlijk, diep van binnen willen we allemaal het liefste de hele dag op de bank zitten, Netflix kijken en een pizza bestellen.

Als je geen discipline hebt om door te zetten om de momenten dat het moeilijk wordt of dat het saai wordt dan zal je gegarandeerd niet komen waar je wilt komen. Ja, moeilijke momenten zullen komen. Ja, je moet dingen doen die je eigenlijk niet wilt doen. Maar dat hoort bij de journey.

Wil je iets? Doe het en bijt door.

4. Je bent bang voor verandering

Verandering is onvermijdelijk. Het is de eeuwige cyclus van het universum en het leven. Ontkennen dat verandering niet nodig is, is simpelweg het ontkennen van de realiteit. Verandering is de kans op ontwikkeling. Verandering is de mogelijkheid om iets anders te doen, op een manier die voor jou beter is.

Accepteer je geen verandering. Dan is de kans groot dat je later op een dag wakker wordt, het vastgeroeste leven zo zat bent en je zou willen dat je dingen had veranderd. Andere keuzes had gemaakt. Maak die keuzes nu, accepteer die verandering nu. Zonder verandering, is er ook geen groei. Period.

5. Je hebt goede ideeën maar je zet geen concrete actie

Het is allemaal leuk en aardig om eindeloos te blijven fantaseren over een leven die je zou kunnen leiden. Wat je allemaal wel niet zou kunnen doen en hoe gelukkig je zou kunnen worden. Maar wanneer je geen concrete stappen zet naar dat leven, zal dat leven ook nooit dichterbij komen en zal het altijd een vage droom blijven, een verre fantasie.

Wat voor dromen, doelen of ideeën je ook hebt, het is goed dat je ze in je hoofd hebt! Hoe vollediger je plaatje is, hoe beter. Maar ideeën zullen zichzelf nooit omzetten tot actie en dus kom je ook niet verder. Concrete stappen zetten is de enige manier waarop je wél verder komt.

6. Je laat je te makkelijk afleiden

Deze houdt ons stiekem allemaal weleens tegen. Maar er zal geen werk gedaan worden wanneer je elke minuut je whatsappjes blijft checken, door je instagram tijdlijn gaat scrollen of een filmpje op Youtube kijkt over Motivatie om een halfuur later te kijken te eindigen bij een filmpje van een aap die een trucje doet.

De oplossing: verwijder alle mogelijke afleidingen wanneer je aan de slag gaat. Ja, dit betekent dat je je telefoon weglegt of op vliegtuigmodus zet. Dit is simpelweg de enige manier om er zeker van te zijn dat je de mogelijkheid om wat eens flinke stappen te maken.

7. Je bent verlamd geraakt door een faal

Er is een reden waarom veel mensen iets 1 keer proberen en wanneer ze falen het nooit opnieuw proberen. Het is ongelooflijk demotiverend wanneer iets waar je hard voor hebt gewerkt voor jouw ogen in elkaar stort.

De realiteit: falen is niet makkelijk. Falen onderscheidt de doorzetters van de afhakers. Falen onderscheidt de winnaars van de verliezers. Falen is de kans om iets opnieuw te proberen, maar dan nog beter omdat je nog meer kennis hebt over hoe het niet moet.

8. Je bent ongeduldig

Tegenwoordig zijn we allemaal van de “Instant Gratification” generatie. We zijn opgegroeid in een wereld waar we alles binnen handbereik hebben. Vandaag voor 00:00 uur besteld is morgen in huis, je eten staat binnen 3 kwartier op de stoep (als je geluk hebt 😉) en als we iets willen weten hebben we het met Google in 5 seconden gevonden.

Zo compleet anders is het met persoonlijke ontwikkeling en het behalen van je doelen. Als je ongeduldig bent alleen maar in staat bent om voor korte periodes energie ergens in te steken, dan zal je ook niet snel ergens gaan komen. Geef niet op. Verwacht niet dat je in een week iets kan wat je daarvoor nog niet kan. Verwacht niet dat je binnen een maand het resultaat hebt behaald die je voor ogen hebt.

Groei kost tijd. Tijd kost doorzettingsvermogen en doorzettingsvermogen kost vastberadenheid.

9. Je bent te veel gemotiveerd door geld in plaats van passie

Sommige mensen zijn veel te gemotiveerd voor geld. Hierdoor jagen ze achter geld aan in plaats van geluk en wat ze écht leuk vinden om te doen. Tuurlijk, geld is prima. Geld is een goede motivator. Maar het is niet zo goed als doen waar jij gepassioneerd om bent. Je pad naar jouw persoonlijke succes zal ergens aan het einde veranderen in een lijdensweg wanneer je iets doet wat je eigenlijk niet leuk vindt en waar je geen voldoening uit haalt.

Wees niet geobsedeerd door geld, het is slechts een middel. Het zal je geluk slechts tot een bepaalde hoogte vergroten. Onderzoek heeft het al 100x aangetoond. Een gemiddelde miljonair is niet per definitie gelukkiger dan iemand met een modaal inkomen. Doe wat je leuk vindt, volg je hart en ren achter je passie aan. De rest zal daarna vanzelf wel komen.

10. Je hebt nog niet ontdekt waar jij voor geboren bent

Misschien doe je op dit moment niet de juiste dingen in het leven en heb je nog niet helemaal ontdekt waar jouw passie ligt. Er zijn genoeg succesvolle mensen op de wereld die ooit ergens zijn begonnen waar ze eigenlijk niet thuishoorden. Pas op het moment dat ze ontdekten waar ze voor geboren waren begonnen ze de juiste ladder van succes op te klimmen.

Er zijn weinig dingen zo belangrijk als de tijd nemen om voor jezelf te ontdekken wat jij wilt in het leven, waar jouw talenten liggen en wat jouw passie is. Dit pad is niet makkelijk en confronterend, hiervoor moet je bereidt zijn om de harde realiteit van jouw leven onder ogen te komen. Om jouw passie te ontdekken moet je weten waar je vandaan bent gekomen. En dat kan pijnlijk is. Maar…

Pijn + Reflectie = Groei

Dit noemen wij het nemen van de ‘Rode Pil’ en kiezen voor de harde realiteit in plaats van een onvervulde illusie. Het kiezen voor een leven van Persoonlijke Groei, vrijheid en geluk in plaats van een gestagneerd leven om te eindigen met spijt over alles wat je niet hebt gedaan.

Laat je niet tegenhouden door jezelf in het leven. Vaak zijn we zonder dat we het door hebben zelf het grootste obstakel naar het volgende niveau. Durf je zelf eerlijk in de spiegel aan te kijken en bedenk je op wat voor manieren jij jezelf mogelijk tegenhoudt.

Persoonlijke Groei vindt plaats wanneer je je eigen obstakels en zwaktes kent. Pas dan ben je in staat om groter te worden dan de huidige status quo.

deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on linkedin
LinkedIn

anderen bekeken ook...