Geloofsovertuigingen – Houd jij jezelf onbewust tegen?

Vanaf onze geboorte worden we beïnvloedt door alles wat we meemaken in onze omgeving. Dit begint al vanaf onze eerste levensjaren door hoe we thuis worden opgevoed. Later in ons leven gaan we naar school en worden we beïnvloedt door onze docenten en klasgenoten. We pikken alles op wat we zien en we worden continu beïnvloed door alles van buitenaf. Gaandeweg in ons leven nemen we onbewust het gedrag en de meningen over van onze omgeving. Alle gebeurtenissen die we meemaken (vooral die met een hoge emotionele lading) creëren in de loop der jaren onze geloofsovertuigingen. 

EEN GELOOFSOVERTUIGING IS ‘IETS’ WAAR JIJ ABSOLUUT VAN OVERTUIGD BENT DAT HET DÉ WAARHEID IS.

De de dingen die je meemaakt of die andere mensen tegen je hebben gezegd begin je op de automatische piloot ‘te geloven’ wat wel en wat niet mogelijk is in het leven. Je gaat onbewust geloven dat ‘iets’ de waarheid is.

Bijvoorbeeld: 

 • Ik geloof dat ik niet goed genoeg ben
 • Ik geloof dat als ik mijn school niet afmaak, dat ik dan een mislukking zal worden
 • Ik geloof dat als ik iets voor mezelf begin dat ik dan zal falen en ontzettend veel spijt zal krijgen

In de meeste gevallen hebben mensen niet door dat hun beperkende geloofsovertuigingen de echte oorzaak zijn van wat hun blijft tegenhouden. Verkeerde geloofsovertuigingen hebben namelijk een directe invloed op al onze resultaten van ons leven. We zitten als mens op een bepaalde manier in elkaar: onbewust zijn al onze keuzes, acties en meningen op basis van onze geloofsovertuigingen. 

Wanneer jij bijvoorbeeld gelooft dat jij niet beter kan dan wat je nu doet, dan zal je bepaalde patronen ontwikkelen waardoor je nooit stappen durft te zetten. Eindstand: je leven verandert nooit.

Wanneer je bijvoorbeeld gelooft dat je er helemaal alleen voor staat in het leven, dan kan je moeite hebben om je open te stellen en mensen toe te laten in je leven. Hierdoor zorg je er onbewust voor dat je allerlei gedrag vertoont waardoor je uiteindelijk helemaal alleen eindigt. Eindstand: je krijgt later enorm veel spijt van je leven dat je het niet anders hebt gedaan.

Your beliefs become your thoughts,
your thoughts become your words,
your words become your actions,
your actions become your habits,
your values become your destiny.

Mahatma Ghandi

VOORBEELDEN VAN GELOOFSOVERTUIGINGEN

 • Ik heb geen controle over wat er mij mij gebeurd
 • Ik kan mezelf niet zijn in mijn leven, want mensen vinden mij niet leuk
 • Als ik mij kwetsbaar opstel, dan wordt mij pijn gedaan
 • Er gebeurt toch nooit iets goeds in mijn leven
 • Ik moet alles perfect doen
 • Het leven is kut en oneerlijk. Je moet gewoon je meeste tijd spenderen aan dingen die je niet leuk vindt en daarna ga je met pensioen en dat was het
 • Ik sta er helemaal alleen voor in het leven
 • Als ik mijn ‘echte-ik’ laat zien, dan zullen mensen mij niet accepteren
 • Het is onmogelijk om je geld te verdienen met wat je leuk vindt
 • Mannen/vrouwen zijn niet te vertrouwen
 • Ik verdien alle slechte dingen die mij overkomen
 • Je moet werken voor een baas, want anders word je armoedig
 • Om zekerheid te hebben in het leven moet ik het klein en op safe spelen

Het sluipende gevaar

Het sluipende gevaar hiervan is dat je niet doorhebt dat jouw geloofsovertuigingen jouw leven 4ever blijven bepalen. Je probeert van alles, maar je blijft altijd het gevoel houden dat je in cirkels rondloopt. Jouw geloofsovertuigingen zijn (zonder dat je het doorhebt) volledig in controle over jouw leven. Het gevolg hiervan is dat jij jouw hele leven laat leiden door ‘jouw gecreëerde waarheden’ die niet kloppen. Op deze manier zet je jezelf buitenspel voordat de wedstrijd überhaupt is begonnen. Als voorbeeld: veel mensen hebben het probleem dat voordat hun nieuwe relatie is begonnen, ze al geloven dat hun partner niet te vertrouwen is. Hierdoor gaan ze zich vreemd gedragen wat uiteindelijk weer resulteert in een gefaalde relatie.

GELOOFSOVERTUIGINGEN BEPALEN WAT WIJ ZIEN, ERVAREN EN HOE WE OVERAL OP REAGEREN

Wanneer je op basis van verkeerde geloofsovertuigingen door het leven gaat, dan schat je jouw potentie, mogelijkheden en vaardigheden compleet verkeerd in. Denk er maar eens over na: wanneer je iedere dag worstelt met jezelf omdat je geloofd dat je niet goed/slim/knap genoeg bent, dan zal je ook nooit de gedragspatronen ontwikkelen om de verandering te maken waar je naar verlangt. Op deze manier houd je jezelf onbewust vast in een vicieuze cirkel.

“Healing trauma involves tears. The tears release our pain.
The tears are part of our recovery. My friend, please let your tears flow.

Dana Arcuri

Hoe verander je jouw geloofsovertuigingen?

Laten we voorop stellen dat het veranderen van geloofsovertuigingen een proces is. Een reis in jezelf die niet is af te leggen door simpelweg een knop om te zetten. Geloofsovertuigingen zitten diep ingeworteld. Veel dieper dan onze gedachten. Ook zijn geloofsovertuigingen veel krachtiger, omdat ze de kern zijn van de gedachten die we iedere dag hebben.

De eerste stap

De eerste stap is om je bewust te worden van de geloofsovertuigingen die je momenteel met je meedraagt. Wanneer je je bewust bent van jouw geloofsovertuigingen, dan ben je in staat om er objectief naar te kijken. Je krijgt dan voor het eerst een kristalhelder beeld wat er mis is, waar dit is ontstaan en wat je er precies aan moet veranderen.

Hoe bewuster jij hiervan bent, hoe makkelijker jij jouw ‘verkeerde geloofsovertuigingen’ kunt omzetten in ‘krachtige geloofsovertuigingen’. En dit maakt daarna al het verschil in je leven!

Om je alvast een stapje de goede richting op te helpen

Lees de volgende vragen rustig door en laat ze door je hoofd gaan. Denk er rustig over na en let op de gedachten die bij je omhoog komen.

Welke geloofsovertuigingen heb jij over jezelf?
Welke geloofsovertuigingen heb jij over jouw leven en toekomst?
Waar zouden deze geloofsovertuigingen vandaan kunnen komen?

Heb jij bewust deze geloofsovertuigingen gekozen? Of heb jij jouw geloofsovertuigingen onbewust overgenomen van jouw omgeving?

Brengen jouw geloofsovertuigingen jou verder in jouw leven? Zorgen ze ervoor dat je kan groeien? Of houden ze jou eigenlijk tegen?

Geven jouw geloofsovertuigingen jou een geweldig en groots leven? Of zorgen ze ervoor dat jij blijft zitten in jouw comfortzone?

Heb jij de controle over jouw geloofsovertuigingen? Of hebben jouw geloofsovertuigingen controle over jou?

You begin to fly when you let go of self-limiting beliefs and
allow your mind and aspirations to rise to greater heights.

Brian Tracy

Dit kunnen best lastige vragen zijn, en misschien heb je niet direct antwoord op alle vragen. Of komen er een aantal dingen bij je omhoog en voel je dat er nog meer zou moeten zijn. Dit is niet erg, het hoort erbij!

Zoals gezegd is het veranderen van jouw geloofsovertuigingen een proces. Het is een reis in jezelf. Een reis naar wie jij diep van binnen bent. Het ontdekken en bewust worden van je geloofsovertuigingen is hiervan een klein onderdeel. Bij RedPill noemen we deze innerlijke reis de Hero’s Journey

Psychologische Anatomie

Hoe kan ik mijn leven veranderen? Hoe het onderbewustzijn ons tegenhoudt van permanente verandering. Het was september 2014 toen Arel en Koen onder...