Blog RedPill 2.0 - Header Afbeelding (1)
Thomas Wildeboer

Thomas Wildeboer

Hoe hou je je bloedsuikerspiegel laag terwijl je af en toe lekker snoept?

De glycemische index (GI)

Naast dat dit een leuk woord is voor galgje kan deze index je enorm helpen bij een langer en gezond leven.

Een gezonde bloedsuikerspiegel

Een stabiel bloedsuiker is belangrijk voor je gezondheid. Veel en hoge pieken in je bloedsuiker is zelfs funest voor je eigen houdbaarheid en versnellen het verouderingsproces. Daarnaast vergroot het de kans op ziektes als diabetes, hart- en vaatziekten en andere chronische ziektes.

Je alvleesklier speelt hierin een grote rol. Wanneer je bloedsuiker stijgt maakt je alvleesklier insuline aan om je bloedsuikerspiegel weer te verlagen. Is je bloedsuiker te laag dan maakt hij glucagon aan wat er voor zorgt dat je bloedsuiker stijgt.

Omdat we steeds meer suikers en snelle koolhydraten zijn gaan consumeren; denk aan pizza’s, broodjes, frisdrank, koekjes, en minder bewegen om energie te verbruiken moet de alvleesklier steeds vaker en harder werken om insuline aan te maken. Het gevolg hiervan is dat je insulineresistentie op kan bouwen wat kan leiden tot Diabetes type 2.

Laat het nu ook nog eens zo zijn dat we in een ‘snaaicultuur’ leven. Het is tegenwoordig niet gek meer om een zak snoep leeg te eten en koekjes mee naar school lijkt wel de nieuwe norm.

Kortom een stabiele bloedsuikerspiegel is belangrijk voor onze gezondheid en levensduur.

Wat is de Glycemische Index?

Iedere keer dat je iets in je mond stopt piekt je bloedsuiker. Hoe hoog je bloedsuiker piekt verschilt per product. Wanneer jij een zak snoep eet piekt je bloedsuiker bijvoorbeeld hoger dan wanneer je een handje nootjes eet. Er zijn onderzoeken die zelfs uitwijzen dat het ook nog per persoon zou verschillen hoe de bloedsuikerspiegel reageert.

Niet alle voedingsmiddelen hebben dus hetzelfde effect op de bloedsuikerspiegel. Groenten, eiwitrijke producten en (gezonde) vetten hebben nauwelijks invloed op de bloedsuikerspiegel. De glychemische index (GI) is de reactie van bloedsuikerspiegel op het betreffende product.
Je kunt dit dus gebruiken om ervoor te zorgen dat je niet alleen producten met een hoge GI binnenkrijgt. Op deze manier kun je voorkomen dat je bloedsuiker een hoge piek krijgt.

Persoonlijk eet ik altijd mijn fruit in combinatie met een handje noten. Zo combineer je een product met een hoge GI met een lage GI wat uiteindelijk uitkomt op een gemiddelde GI.
Snap je ‘m nog? Wanneer je bijvoorbeeld een bak met rijst eet neem er dan voldoende groentes bij met een lage GI om hetzelfde effect te krijgen.

Nu hoor ik je denken; ik kan dus gewoon m’n glazen cola drinken zolang ik het maar combineer met iets dat een lage GI heeft?

Nu kan ook ik genieten van drop of een reep chocola maar doe dit dan met mate. Hoewel drop en chocola natuurlijk niet gezond zijn kun je ook dit gezonder doen. Je kunt bijvoorbeeld beter in een keer een paar dropjes nemen of stukjes chocola in plaats van om de 10 minuten één. Zo zorg je er voor dat je bloedsuiker niet om de 10 minuten een hoge piek krijgt. De beste oplossing is natuurlijk om gewoon niet te snoepen.

Naast de GI zijn er ook andere trucjes om je bloedsuiker stabiel te houden door bijvoorbeeld je eetmomenten te beperken. Wanneer je het bijvoorbeeld houdt bij 5 maaltijden (die je dan weer met de GI samenstelt) heb je gedurende de dag maar 5 momenten dat je bloedsuiker iets piekt.

Het volgende trucje is wat minder bekend en lijkt misschien wat raar maar het werkt echt! Wanneer je voor een grote maaltijd eerst 30 sec. squats (of een andere lichte oefening) doet gaat je lichaam in de verbranding. Dit zorgt er voor dat je bloedsuiker tijdens de maaltijd minder hoog piekt.

deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on linkedin
LinkedIn

anderen bekeken ook...